Братський Ланцюг

«Что особенно затрудняет ход моего повествования, так это необычайное разноречие картин, предлагаемых мне памятью. Я уже говорил, что мы иногда шли небольшим отрядом, порой образовывали многолюдное сонмище или целое воинство, но порой я оставался в каком нибудь месте с единственным спутником или в полном одиночестве, без шатров, без предводителей, без глашатая.»
(Герман Гессе «Паломничество в страну Востока»).

Цей фрагмент - не наукове, або історичне дослідження. Це міфотворча ода в прозі, ода Ланцюгу Часів, який вражає уяву своїми збігами і взаємними зв'язками. Ланцюг посвяти, що передав Світло крізь тисячоліття.

Ще до моєї посвяти в масонство мене цікавило завдяки чому ця організація існує вже більше ніж 300 років. Минають століття, руйнуються держави та імперії, на їх руїнах зароджуються нові держави, які теж відходять в забуття, а масонство як дерево з кожнім роком вкорінюється  та  розвивається в цьому світі.

Одна з причин, що привела мене у Братство - це бажання пізнати феномен масонства, завдяки чому воно непохитне більше ніж  три сотні років.

Мені близька думка, що масонство є продовженням і розвитком древніх містерій. Вищі містерії існували в усіх культурах, практично без винятків. Тепер мені відкривається, як сильно вони були пов'язані, скільки загальних символів, як багато згадується зв'язків між Братами різних цивілізацій.

Як би мені хотілося отримати чарівну можливість розглядати і вивчати увесь Ланцюг Часів…

Чи не здається Вам дивним, що масонство починає свій відлік з 1717 року, адже нам відомо, що масонські ложі існували за багато століть до цієї дати? Що особливого сталося в цей важливий для масонства рік? Сталося наступне: в місті Лондон чотири Достойні Ложі створили першу Велику Ложу в Світі, це були зародки першого всесвітнього Братського ланцюга, який став невидимою субстанцією, що поєднує Братів між собою.

Братський ланцюг, не важливо йде мова про всесвітній або маленький ланцюжок Достойної Ложі, є одним з важливих факторів, який тримає масонство в купі на протязі всього його існування.

У схемі убранства храму присутній товстий шнур по периметру Ложі з кафінськими вузлами, цей же символ присутній і на табелі 1 і 2 градусу: шнур з вузлами символізує безперервний братський ланцюг. Додатково символіка кафінського вузла пов’язана з ритуалом посвяти, таким чином уособлює у собі неможливість полишити Орден, принаймні на духовному рівні. За покликом Достойного Майстра брати формують ланцюг шляхом поєднання своїх рук, і таким самим чином братський ланцюг утворює шнур з кафінськими вузлами, що включений в убранство Храму. Братський ланцюг підкреслює рівність братів, духовний зв’язок, єдність цілей.

З чого складається цей ланцюг?  

Звісно масонський ланцюг складається з Братів, які є людьми достойними та доброї слави, і це не для кого не є таємницею. 

Що його робить міцним?

Це питання більш цікаве та потребує більш глибокого аналізу… Після створення першої Великої Ложі масонство почало створювати внутрішні нормативно-правові акти, (Ладмарки, 12 заповідей, Конституція Андерсона тощо) нормами яких керується і сьогодні. В вище зазначених документах пропагандуються найвищі морально-етичні цінності людства, норми поведінки та світогляду. Завдяки цим документам масонство має змогу додавати в свої лави духовно споріднених людей які йдуть своїм шляхом до однієї мети. Таким чином духовна спорідненість Братів єднає та надихає їх на спільну працю, яка дозволяє робити світ кращим в масонському розумінні.

Всі ці фактори роблять масонство єдиним та дають йому змогу існувати століттями, при цьому завжди відповідати вимогам часу, адже вдосконалюючи себе відповідно до масонського вчення, кожен Брат тим самим вдосконалює Братство в цілому і робить Братський ланцюг більш міцним та досконалим.

Утворюючи братський ланцюг разом зі своїми братами в майстерні, я кожен раз усвідомлюю свою відповідальність перед усім товариством і перед самим собою – я маю бути міцною ланкою і не маю права сплюндрувати ту довіру, яку надали мені брати. Наше братерство славиться своїми традиціями і дружніми зв’язками, і поєднуючи руки ми стаємо у один великий, всесвітній ланцюг з усіма братами, які були і є, і тим самим підтримуємо наш єдиний, духовний зв'язок.

У стародавні часи жили розумні люди, не дурніші за нас. Серед них були свої генії і пророки.

Я вважаю, що ці люди, як і я сьогодні, бажали осмислити своє існування, пізнати самих себе, зрозуміти Космос, і оточуючі нас чудеса Землі і Неба. Головною метою був пошук шляхів єднання з Б-гом.

Геліополь, колись найбільш священне місто, місто Колони. У цьому місті - Великий Імхотеп, якого греки називали Асклепієм, засновником медицини. З Асклепієм веде розмову Гермес Трисмегіст в писаннях герметичної традиції. Від Асклепія Світло було передано Фалесу, який вчив Піфагора… Або Мудрий Соломон, який містичним чином через століття переконав перса Кіра і наступного за ним правителя Дарія узаконити і фінансувати будівництво Другого Храму. Сила Істинного Світла.

На завершення я відправляюсь через тисячоліття до першого з відомих сьогодні Храмів: Гебеклі-Тепе, комплекс, збудований 11-15 тисяч років тому. Я наведу у цьому фрагменту лише уривки з опису одного з святилищ цього великого комплексу, які потрапили у фокус моєї уваги: стіна по колу, а в центрі - дві колони у формі літери "Т", із зображеними символами Сонця і Місяця.

Колони-боги у фартуках з лисиці.

На одній з колон - майстерно вирізаний леопард, якого археолог, який проводив розкопки, назвав "Доглядачем цієї колони".

Роздумуючи над питанням братського ланцюга, одразу на згадку прийшла цитата з Книги Учня Карла Клауді:

«Масон, який, побачивши вдалині людини зі значком з циркулем і кутником на лацкані, думає: «Ого, дивись-но, масон! Цікаво, чим він може бути мені зараз корисний ... » - думає і збирається діяти аж ніяк не по-братськи. А ось той, хто в такій же ситуації подумає: «Цікаво, що я можу зробити для нього?» - вже засвоїв перший принцип Братства».

На мою думку, цю цитату має пам’ятати кожен наш брат і на кожну ситуацію дивитись через призму відданості ідеалам нашого Ордену і любові до своїх братів.

Ми сказали!!!
Бр. Єв.Б,  Ю.Г., І.Ч.

 

Епілог:

 

Мовчання, то мій перший крок,
То рух вперед на зустріч Храму
В тендітних променях зірок,
Я тихо стукаю у браму.

 

Мій другий крок, пізнати Світ,
Себе у Світі між Братами,
Ланцюг на протязі століть,
Єднає нас і сила з нами.